The (most beautiful) sound of (urban) music

Cântecul păsărilor, în ciuda denumirii, nu credem că este, cu adevărat, muzică. Nu am identificat încă specia sau specimenul care să își folosească glasul pentru altceva decât comunicare. Se întâmplă, totuși, ca oamenii – suflete sensibile și creiere performante – să găsească unele dintre tipurile de mesaje aparținând acestui – să îi spunem, predominant – grațios tip de faună drept deosebit de melodioase.

În oraș, cu atât mai mult, căci sunetul ploii pe acoperiș sau vântul jucându-se printre frunzele copacului de lângă fereastră sunt luxuri înecate de zgomote antropice cu volum și personalitate caracterizabile drept dominante, glăsciorul de pițigoi, sticlete sau mierlă se face remarcat. Ca o mică, dar divină, oază de limpezime și frumusețe.

Mierla este o mică pasăre faimos de talentată, de generoasă și de insistentă, după cum o dovedesc concerte după concerte ziua, ba chiar și înainte de revărsatul zorilor. Primăvara și începutul verii sunt perioadele în care prolificele sale reprezentații luminează cu veselie atmosfera urbană. Ceea ce auzim, de fapt, sunt declarațiile răspicate de revendicare a unui anumit teritoriu făcute de către masculul speciei – micuțul cu penaj negru și cioc portocaliu și voce impecabil exersată și minunat de pătrunzătoare.

Mierlele au o distribuție geografică generoasă și, din fericire, nu par să fie o specie amenințată. The show will go on. Vom continua să ne bucurăm de coloana sonoră ca a unui film de animație Disney în multe dimineți calde de acum înainte.

Și vom ști, poate, să recunoaștem că ceea ce auzim și ne scaldă în un tip anume de terapie este sunetul muzicii așa cum o vede o mierlă cu un pronunțat simț al teritoriului!

Mierlele formează, în mod tipic, perechi care se păstrează pentru întreaga durată a vieții și depun ouă bleu-verzulii. Acesta este numai începutul poveștii lor. Povestea/basmul cuprinde și simbolistici culturale, apariții în poezie și cântec (uman), precum celebrul Blackbird (blackbird=(eng) mierlă) scris de către Paul McCartney și John Lennon pentru The Beatles și nenumăratele sale cover-uri.