Nu toate tipurile de timp liber sunt la fel de libere

Simplitatea, liniștea, plăcerea, interesul, pasiunea, repaosul, meditația, degajarea, libertatea de a respira și de a fi ne fac bine! Ne fac mai fericiți și mai sănătoși.

Ce putem răspunde la asta? Că, evident, acesta este și scopul (existenței). Și că nu este de mirare că toate conceptele delicioase enumerate mai sus sunt și tot atâtea căi de a îl atinge.

Ce se întâmplă este că uităm. În viața de zi cu zi, uităm adevărul și ne trezim (sau nu) cuprinși de febrila dorință de mai mult, de a fi ocupați, de a avea obiective, planuri, realizări cuantificabile, poate chiar numărabile într-un cont.

Să ne reamintim, însă, de plăcerea de a avea o oră sau o zi pentru a o dedica unei activități care ne plaaace. Să lăsăm această amintire să ne pătrundă până în măduva oaselor și să continuăm rememorarea până ne răsare, în mod firesc, un zâmbet pe față – să citim, să desenăm, să privim ploaia pe geam, să jucăm fotbal, să dansăm, să plantăm sau să îngrijim plantele noastre… fiecare dintre aceste activități plăcute ne absoarbe întreaga atenție, ne va aduce suficientă liniște și ne va ajuta să trăim o stare de cvasi-contemplare. Cărțile, muzica, joaca ne vor face să retrăim seninătatea din copilărie, plantele și ingrijirea lor ne vor aduce mai aproape de natură și ne vor ajuta să ne conectăm cu mediul, așa cum a facut-o si Emanuel Bronner atunci când a creat renumitul săpun de Castilia, perfect pentru corp, dar și cu grijă față de natură.

         

                                    

Dacă sună hippie, este o impresie. Căci este vorba despre hobby-uri și despre mindfulness. Despre a ne rezerva timp pentru activități fără rezultat sau scop anume,altul decât simpla bucurie pe care o derivăm din prezența în viața noastră. Și despre a găsi răgazuri de a ne odihni (fără a dormi sau fără a avea drept scop ascuns câștigarea unei vigori pe care apoi să o investim în o mai bună performanță la lucru) nefăcând mare lucru, poate numai observatul propriilor gânduri și senzații (sperăm cât mai line și mai împăcate).

Și nu este hippie nici pentru că este un flux de raționament garantat de către studii științifice. Timpul liber neînregimentat în activități bifabile, alese din motive greșite sau pur și simplu generatoare, paradoxal, de stres, și nici petrecut în inerția unei relaxări de tip viciu (mâncatul de ciocolată pe canapea aici se încadrează!) este una dintre marile garanții ale unei vieți așa cum ne-o dorim, de fapt, cu toții. Într-atât încât se îngemănează cu nivelul veniturilor (și după atingerea de către acestea a unui anumit prag esențial, le depășește ca importanță), ca factor determinant al satisfacției în viață.

O existență echilibrată între muncă și repaos (activ) înseamnă, tot certificat de către studii riguroase, și:

  • un creier vital și tânăr pentru mai multă vreme.
  • un mai bun management al timpului – pentru a ne face acel timp pentru hobby-uri, suntem mai motivați să gestionăm eficient restul activităților.
  • un nivel superior al relațiilor și prietenii mai autentice, determinabile, iată, de pasiuni comune.
  • o mai bună și echitabilă impresie despre noi înșine.
  • o gestionare superioară a dificultăților și anxietății prin experimentarea acestor episoade de, literalmente, pauză, de la a ne gândi într-o spirală infinită și lipsită de prodictivitate la griji și probleme.
  • pur și simplu, mai multă fericire, strânsă din multe momente de satisfacție și de flow.

Psihologul laureat cu Premiul Nobel Daniel Kahneman, cu cercetări de referință inclusiv în materie de fericire, confirmă concluziile de mai sus și, mai prețios, poate, ne vorbește despre experiența sa, la nivel uman. Acesta se auto-descrie ca, nativ, a worrier, not a jolly person – un om înclinat spre a-și face griji, nu o persoană veselă din fire – și continuă prin a spune că, în ciuda acestor predispoziții, I’m quite capable of great enjoyment, and I’ve had a great life – este perfect capabil de a trăi momente de mare bucurie și că, per ansamblu, a avut o viață uimitoare. Să fim, așadar, cel puțin ca Daniel Kahneman. Să ne trăim bucuriile acolo unde le găsim. Restul poate veni de la sine.