Cultivă ceva

California este și nu este Pământul Făgăduinței în materie de (mică) agricultură. Temperaturile sunt formidabile. Dar tot formidabilă este și seceta. Și cam așa stau, de fapt, în general, lucurile. Terenul nu este vreodată ideal. Dar asta e ce face ca orice cultură și orice idee, orice încercare, să fie în firea lucrurilor. Naturală. Lisa Bronner este o californiană cu un simț acut pentru natural și a vrut să vorbească despre ceva ce i-a schimbat viața. Plantele. Cele plantate de către ea. Să citim. Poate, pe parcurs, vom avea și o revelație despre cum, câteodată, ca să descoperi ceva despre tine, în interior, e util să cultivi – la propriu sau la figurat – ceva, în exterior.

          

 

Orice plantă este bună. Găsește o plantă și ține-o aproape. Poate o plăntuță de apartament, poate o plantă aromatică sau poate ceva mai mult.

Nimic altceva nu reușește să ne sincronizeze pulsul cu lumea înconjurătoare așa cum o poate face o plantă cultivată de către noi. Să asiști la creșterea a ceva viu te scoate din ale tale, te face să ridici privirea dincolo de imediat și de evident și te pune în legătură cu ritmuri universale. Unele la care suntem parte integrantă.

Dacă e să demarăm proiectul de uimire, o putem face privind o sămânță. Mititică, stafidită. Oare cum poate viața să răsară din ceva atât de tern și cu atât de puțină speranță? Totuși, în pământ, cu apă și soare, magia se pune în mișcare. Acel ceva insignifiant se poate transforma în o magnifică sursă de hrană pentru trup și suflet. Chiar și pentru cei care cultivă și asistă la miracol an de an senzația de uluire nu încetează să reapară.

 

 

Iar instrucțiunile sunt simple. Un ghiveci mic este tot ce se cere.

Motive pentru a cultiva

 • conectarea cu ceva mai mare decât noi înșine
 • ancorarea în ciclicitatea și viața planetei
 • cultivarea speranței și a magiei
 • transformarea în elevi ai naturii
 • îmbunătățirea sănătății

 

Plante comestibile

 • educarea copiilor – și adulților – legat de proveniența hranei
 • accesul la cele mai proaspete și accesibile vegetale
 • economisirea
 • garnisirea mâncării cu cea mai bună dintre arome – satisfacția că provine din propria grădină

 

Plante de interior

 • aer mai curat
 • spațiu debordând de culoare, luminozitate și textură
 • chiar și în mijlocul celei mai pline zile, un reminder legat de splendoarea a lucruri minunate care continuă să existe și să crească

Începutul

Începutul poate fi mic. Simplu. O plantă de ghiveci. Mentă sau busuioc. Sau rozmarin. Ceva care cu numai câteva frunzulițe poate începe să facă diferența, chiar dacă tot ce faci este să le privești sau să adaugi o frunză în paharul cu apă, pentru aromă.

Nu începe cu roșii. Chiar dacă sunt vedetele grădinilor visurilor noastre, sunt o cultură buclucașă pentru un începător.

Dacă dorința este legată de a începe cu ceva care se cultivă din semințe, fasolea verde poate fi omul potrivit – crește ușor și este delicioasă și crudă, tocmai culeasă.

Un pomișor fructifer poate fi un partener mai accesibil decât pare. Un lămâi sau un mandarin pot fi delicioase puncte de început.

Dacă există disponibilitatea unui mic petic de pământ, dovlecelul este perfect. Unul singur este suficient. Se va extinde și va fi atât de productiv încât încrederea în propriile puteri va crește și ea văzând cu ochii.

Dacă gândești că…

Dar Lisa, stau la bloc!

Cultivă în ghiveci. Ghivecele sunt minunate. Frumoase. Fără insecte. Cu foarte puține buruieni de plivit.

Dar Lisa, toate plantele mele mor!

Totul moare, în cele din urmă. Este ciclul vieții. Există multe lecții de învățat în grădină, iar moartea prematură este una dintre ele. Asta nu înseamnă că nu trebuie să încercăm din nou.

Dar Lisa, gâzulițele mi-au invadat plantele!

Aha! Știi că săpunul de Castilia Dr. Bronner’s te scapă de afide. Aproximativ 1 lingură de săpun diluată în 1 l apă înseamnă o soluție care pulverizată de câteva ori pe zi până la dispariția infestării e tot ce e necesar.

Suntem, cu toții, în mod miraculos legați de pământ. Cu toții avem fermieri printre strămoși. Și, indiferent de cât de urbani suntem sau am ajunge, viața și hrana tot din pământ se nasc.

Acesta nu este un articol despre grădinărit. Este un mic impuls. Cultivă ceva.