OFERTE

MAGAZIN

DESPRE NOI

BLOG

search_button
cart_button
my_account_button

Fără a fi dulci sau a fi dulceață, gutuile sunt o dulceață!

13 noiembrie 2021   /   
Publicat in: Magic food   /   
După cum deopotrivă maeștri bucătari și nepoți în vizită la bunici au observat, puține arome se pot ridica la înălțimea amețitoare a parfumului degajat de o mini-recoltă de gutui așezate, cu grijă, în lungul pervazului, într-o zi cu lumină caldă, de toamnă. Poate încântarea pe care o stârnește rozul pulpei odată ce gutuia este gătită după rețete tradiționale să fie similar de dulce?

Un real simbol al slow food este văzută în rândul chef-ilor care îi apreciază și explorează nuanțele gustului. Dificil de consumat crudă, necesită ceva timp și inspirație, pentru a-și revela grandoarea. Și zău dacă inspirație nu există!

  • gutuia se poate coace, cu vanilie, scorțișoară, ghimbir sau anason, îndulcită cu sirop de arțar sau presărată cu fistic.
  • coaptă, tăiată cubulețe, poate garnisi iaurturi sau o porție de ovăz.
  • poate lua forma jeleurilor, gemurilor, dulcețurilor, ba chiar face un duo de succes cu o sumedenie de alte fructe, pe care, grație conținutului ridicat de pectină, le poate ajuta să se închege.

Mai departe și mai precis, avem:

  1. jeleu de gutui cu apă de trandafiri
  2. gem de gutui și merișor
  3. tartă fragedă cu gutui
  4. sandwich cald cu pastă de gutui, chorizo și brânză cheddar
  5. frigărui cu halloumi și pastă (numită și brânză) de gutui
  6. miel condimentat, cu gutui

Farmecul începe, cu adevărat, primăvara. Atunci când florile sale roz pal atrag priviri și, desigur, albine! Prevestesc abundența de fructe pe care toamna le va aduce, căci gutuiul este extrem de productiv. Și invită, pe gurmandul conștiincios, să se gândească la nutrienții pe care viitoarele fructe îi vor găzdui.

Gutuile se remarcă în primul rând prin varietatea de fitonutrienți. Vitamina C (15% din cantitatea zilnică recomandată, în un fruct întreg), vitamina B1, vitamina B6, cupru (13% din aceeași cantitate), potasiu, fier, magneziu. Sunt o sursă de antioxidanți. Una de fibre. Iar în medicina tradițională, deseori recomandate pentru tratamente complementare destinate digestiei. În Coreea, se prepară un tip de ceai gros, cu miere, din cojile, cotorul și semințele gutuii, bun pentru durerea în gât.

Pentru formulele cosmeticelor naturale, extractele de gutuie joacă rol hidratant, calmant sau de estompare a petelor pigmentare și accentuare a luminozității tenului.

În vechime, gutuile erau numite, în zone din Orient corespunzătoare Mesopotamiei, merele de aur. Fără a fi mere, gutuile sunt remarcabile. Există, la urma urmelor, și gin, vodcă și palincă de gutui 🙂

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gama de  produse Dr. Bronner’s este acum si in Romania!

Produse cu cele mai pure ingrediente organice si Fair Trade. Fara conservanti, detergenti sau agenti de spumare!

CATEGORII

CAUTA ARTICOLE

0
    0
    Cosul Tau
    Inca 230,00 lei si ai Livrare Gratuita!
      Aplica cupon