Puține lucruri sunt mai ușor confundabile cu atmosfera unei zile de vară decât aroma de-ți lasă gura apă a porumbului proaspăt, de pe grătar. Deși unii oameni sunt adepții ideii că porumbul copt nu are nevoie de absolut nimic în plus pentru a-și atinge potențialul – unul dintre chef-ii colaboratori pentru rețetele cât mai sănătoase (și savuroase) pentru toată lumea, gândite de către Dr. Bronner’s pentru prânzul gratuit al angajaților ne spune – eu sunt de altă părere. Există detalii și accente care pot transforma gustul unui porumb copt foarte bun într-o adevărată desfătare.
Coptul, în sine, contează
Înainte de a ne preocupa de asezonări, să ne concentrăm un pic asupra procesului fundamental. Și începutul constă in a nu îndepărta din frunzele sau mătasea știuletelui. Tot acest exterior luxuriant rămas intact va acționa ca un cocon natural care va face ca boabele să se gătească mai repede, dar și să își păstreze gustul și suculența.
Gătit în interior, în cuptorul aragazului, porumbul ne-depănușat, așezat într-o tavă, se ține vreme de 30-40 minute la o temperatură de aproximativ 175 grade. Afară, pe grătar, știuleții stau în jur de 15 minute, întorcându-i, în decursul acestora, pe toate părțile. Înainte de a-i așeza pe grătar, ne-depănușați, se lasă 10 minute într-un mare bol cu apă (pentru ca frunzele să nu ia foc).
Porumbul și uleiul de cocos, cuplul perfect
Lăsând gătitul propriu-zis deoparte, există o fereastră de oportunitate pentru magie culinară, imediat după coacere. După mine, cea mai apetisantă asociere a porumbului nu este cu untul, ci cu uleiul de cocos. Acest ingredient se va topi precum untul, dar va oferi o aromă mai complexă, aproape cremoasă, care va complementa în mod minunat dulceața porumbului. Un strop de sare pe deasupra este ultimul pas necesar înainte de primul pas în rai .
Porumb condimentat
Varietatea de gusturi care pot fi obținute pornind de la acest gust paradisiac de bază este cel puțin interesantă! Uleiul de cocos poate funcționa, în această direcție, inclusiv ca un bun – să îl numim – lipici pentru condimente și ierburi. O rețetă clasică în Statele Unite presară peste porumb pudră de ardei iute, sare de mare, coriandru și zeamă de lime. Uneori se adaugă brânză. O alternativă este înlocuirea brânzei cu nuci de macadamia zdrobite mărunt sau semințe de cânepă sau chia. Lăsând rețeta la o parte, fiecare poate gândi propria formulă magică. Posibile ingrediente care o pot compune sunt chimen, ardei cayenne, usturoi și tot soiul de ierburi aromatice, de la arpagic și până la pătrunjel.
Dulci boabe de porumb
Odată porumbul copt, cu tot aportul știuletelui detaliat mai sus, se pot îndepărta boabele. Iar cu acestea, se poate face o salată divină, gata în numai câteva minute. Se încălzește niște ulei de cocos într-o tigaie, se adaugă ceapă tăiată mărunțel, precum și legumele preferate – ardei, dovlecei, vinete sau roșii, tăiate cubulețe. Se pot adăuga, pentru consistență, chiar și quinoa sau boabe de fasole (pre-fiartă). Boabele de porumb se adaugă amestecului ultimele. Se pot folosi, în plus, din aromele condimentelor sau plantelor deja pomenite.
Poftă bună!
0 Comentarii