Șampon, săpun organic, sănătate & splendoare, shikakai!

Se scrie shikakai. Se pronunță shee-kuh-kai. Este o pulbere ciocolatie obținută din măcinarea frunzelor, păstăilor și scoarței arbustului cățărător indian de acacia concinna. Și face, de milenii, minuni pentru păr și piele. Iar dacă face, iată, de peste 4 500 ani – conform dovezilor arheologice – minuni, arborele și rezultatul recoltării sale în scop cosmetic și de igienă aparțin listei cu sanctități a medicinei ancestrale din subcontinent, ayurveda.

 

 

În cosmetica naturală contemporană, shikakai este din ce în ce mai cunoscută și mai apreciată. Deseori asociată fructelor de amla și nucilor de reetha în formule complexe, încorporabilă în măști pentru păr DIY alături de o varietate impresionantă de ingrediente – miere, ou, caș, uleiuri de avocado, cocos sau măsline -, și, apropiat sufletului nostru și extrem de ușor & extraordinar de plăcut de folosit, shikakai, este și ingredientul-cheie al liniei Dr. Bronner’s sugar soaps!

 

 

 

Ce o recomandă în toate aceste ipostaze sunt:

  1. pentru a începe în mod frivol, delicioasa culoare de caramel.
  2. conținutul de vitamine (A, D, E, K), inclusiv vitamina C, pentru un boost al sintezei de colagen.
  3. conținutul de antioxidanți, pentru încetinirea deteriorării parametrilor de sănătate și suplețe ai pielii și foliculilor de păr.
  4. pH-ul în mod natural scăzut, aproape neutru, care înseamnă îngrijire extrem de blândă pentru cea mai vulnerabilă piele și cel mai fragil fir de păr.
  5. capacitatea de a curăța și îngriji părul fără a-i îndepărta agresiv uleiurile naturale.
  6. profilul complex al efectului său, pentru păr acționând ca un produs 2-in-1 – șampon & balsam.
  7.  abilitățile de stimulare a vitalității rădăcinilor și scalpului care se traduc în energizarea și antrenarea creșterii viguroase a părului.
  8.  echilibrarea funcției scalpului legată inclusiv de gestionarea problemelor dermatologice ale acestuia (inclusiv iritația, cojile și mătreața)
  9. acțiunile antibacteriană și antifungică.
  10.  saponina, care face ca – fără o spumă abundentă, apanajul agenților de curățare artificiali – pudra transformată în pastă de shikakai să curețe, de sine stătătoare sau în produse care o conțin, de o manieră eficientă, natural.

Dacă shikakai pare un secret al frumuseții naturale tradiționale adoptabil în rutina de îngrijire eco actuală, merită să dăm o șansă săpunului-șampon Dr. Bronner’s sugar soap. În o formulă ultra-hidratantă și nutritivă inclusiv prin înlocuirea conținutului de apă cu suc de struguri albi organici, aceasta ne este oferită în una dintre cele mai moderne și performant-gândite variante de până acum.