Rooibos – the new kid on the tea block și aspirant în materie de ceai & wellness

 

Rooibos este o noutate în lumea profund tradițională a ceaiurilor. O relativă noutate în calitate de aromă globalizată, de modă în universul plantelor cu presupusă capacitate de panaceu și, luând în calcul profilul său botanic, geografic și cultural extrem de restrâns, se pare, o noutate ca ceai, per ansamblu.

Înainte de a privi în urmă, pentru a trasa interesanta ascensiune a rooibos până a ajunge la noi în cană, să ne bucurăm de perspectiva beneficiilor, căci studiile sunt proporționale cu vârsta în industria mondială a ceaiului și, cele mai relevante, exclusiv legate de efectul său asupra celulelor – dovedite asupra sănătății și frumuseții.

 

Este posibil ca rooibos…

  • prin conținutul său de antioxidanți, în general, să stimuleze sănătatea cardiacă, pe cea vasculară, sănătatea ficatului și echilibrul colesterolului plus, desigur, să furnizeze un impuls în favoarea încetinirii procesului de îmbătrânire.
  • să fie un util adjuvant în cazul diabetului – antioxidantul aspalatină, prezent exclusiv în planta de aspalathus linearis, reduce riscul dezvoltării de inflamații și pe cel al arterosclerozei.
  • conex diabetului și benefic în sens larg, să stimuleze producția de leptină, hormon care semnalizează creierului sațietatea completă.
  • prin prezența calciului, fierului, magneziului și zincului, să aducă un bun aport de minerale organismului.

Ce este absolut sigur este că ceaiul rooibos denotă o aromă bogată, complexă, amintind de ceaiul de hibiscus, de gusturile luxuriante de caramel, vanilie și chiar un strop de tabac. În plus, fiind în mod natural lipsit de cafeină și de tanin, constituie o variantă delicioasă de ceai pentru aproape oricine.

Rooibos – tufă roșie în afrikaans – este ceaiul rezultat în urma prelucrării frunzelor tip ac ale plantei de aspalathus linearis, endemică regiunii montane aride Cederberg, din Africa de Sud. În mod remarcabil, cu o înălțime de 1-2 metri, tufa de rooibos poate dezvolta rădăcini care ajung până la o adâncime de 20 metri, în căutarea apei.

Se pare că aspalathus linearis a fost pentru prima dată luată în calcul pentru pregătirea ceaiului cândva în secolul XVII. Băutura rezultată era savuroasă și chiar dacă sursa (exclusiv sălbatică) era cu totul greu accesibilă și limitată, pentru nevoile locale și respectând proporțiile vremii, era, deopotrivă îndestulătoare și ieftină, spre deosebire de ceaiurile negru și verde din îndepărtatele China și Ceylon. Începutul anilor 1900 marchează primele încercări pentru dezvoltarea unei varietăți cultivate a tufei, eforturi definite de dificultatea obținerii, apoi stimulării viabilității seminței și de specificitatea extremă a condițiilor de sol și climă pe care aspalathus linearis le manifestă. Abia în 1930 dimensiunile sale urmau să devină relevante comercial, iar pentru un nou salt în materie de istorie a rooibos mai era nevoie de câteva zeci de ani. Prelucrarea plantei astfel încât să ia naștere rooibos verde (folosind o tehnică care nu implică un proces de oxidare, ca în cazul rooibos roșu, cel mai frecvent întâlnit) a avut loc abia în anii 1990. Iar boom-ul mondial al comercializării micuței culturi montane de la nord de Cape Town a intervenit abia în anii 2000.

Astăzi, întreaga producție de rooibos a planetei continuă să provină din Africa de Sud, însă din recoltele a aproximativ 450 cultivatori din regiune.

Cu succesul pe scară largă și conștientizarea implicațiilor de mediu și culturale ale recoltării din sălbăticie și cele ale replicării unei culturi exclusiv sălbatice prin mecanismele specifice agriculturii care definesc perioada contemporană, rooibos a ajuns, acum, inclusiv să fie recunoscut drept resursă care implică, conform tratatelor internaționale, compensarea populațiilor native zonei sale de proveniență în pas cu avântul industriei și, pe de altă parte, prin cultivarea de către om, să amenințe habitatul altor specii endemice. Cât de actual!

                                                                                   

Și cât de savuros ca ceai, dar și ca poveste. Să ne bucurăm, așadar, de prezența sa realmente exotică în viețile noastre. Și, de ce nu, dacă ne este posibil, să alegem ceai dintr-o sursă care demonstrează respect pentru impactul local al deliciului global numit rooibos.