Miroase a curat!

Mirosul ne joacă feste. Asta pentru că, deși noi nu suntem conștienți de asta, (știința spune că) putem distinge între un trilion de mirosuri diferite! Și, mai ales, pentru că mirosul se procesează în aceeași zonă a creierului cu formarea emoțiilor și depozitarea amintirilor. Marja de manevră și atingerile pe care aceste acuități și sensibilități le permit îi permite mirosului să ne joace pe degete 🙂

Le permite și producătorilor de parfumuri și de produse parfumate (detergenți, balsamuri, produse pentru curățenie și produse pentru acasă, în general) să ne… manipuleze olfactiv. Să recurgă la parfumurile care știu că ne-au fost împrimate încă din copilărie drept asociate (rațional sau irațional) cu, spre exemplu, noțiunea de curățenie. Sau să promită senzații și experiențe care, prezumtiv, devin accesibile prin intermediul, să spunem, parfumului odorizantului pentru toaletă.
Spus așa, verde-n față și nu într-o reclamă, pare, ei bine, ridicol. Dar asta nu înseamnă că sistemul limbic (partea creierului deja menționată) ne va lăsa fără o reală prezență de spirit, voință și atentă re-educare să alegem o soluție dezinfectantă care nu miroase a clor sau să spunem nu rufelor mirosind a pajiști alpine.

Ar merita, totuși. Pentru că…

… adeseori parfumul poate fi, realist vorbind, cel mai periculos ingredient dintr-un produs chimic. Ne putem abține de la a-l ingera sau chiar pune pe piele, dar vaporii – fie ei și frumos mirositori – vor fi inhalați inevitabil de întreaga familie.

… pentru a fi eficiente produsele nu trebuie să miroasă caustic și nici să (mai) conțină chimicalele care stau la baza acestor mirosuri pe care le asociem cu ea. Există soluții naturale care fac o treabă la fel de bună. Discret.

… odată deschiși către noțiunea că, de fapt, curățenia, nu miroase a nimic – revoluționar, nu? -, putem deveni atenți la toate mirosurile prezente în casă care erau mascate de odorizanții cei puternici și care indică faptul că trebuie să ne curățăm=însănătoșim casa.

! umezeala, mucegaiul cu atât mai mult, nu este o idee bună.

! rufele, vasele murdare sau gunoiul păstrate mai mult decât este absolut necesar, nici ele.

! covoarele, draperiile trebuie curățate des.

! prosoapele, cearșafurile, aerul din încăperi să le schimbăm cât mai frecvent.

… și pentru că mai apoi, odată ce ne vom fi detoxificat cabinetul cu produse, obiceiurile și casa ne va fi, fără artificii, mai mult sau mai puțin ca o poiană din pădure, măcar ca o oază de curățenie și de limpezime, vom putea alege – absolut liber – dacă și cum dorim să condimentăm acel miros de curat. Cel de nimic. Căci avem acces la uleiuri esențiale și, astfel, la posibilitatea absolut nelimitată de a personaliza și experimenta cu parfumurile. De joacă și de plăcere. Nu de fals/toxic-curat.

 

Acestea fiind spuse, să dăm o șansă re-aprecierii acelui parfum de nimic. De curat sincer. Ne face, intrinsec, bine. Ne apropie de natură și de natural. Și ne împrietenește cu produsele scentless (naturale astfel, căci există și în cele chimice agenți de mascare a celor mai virulente dintre chimicale). Cele care-și poartă naturalețea în palmă. Și care vor lăsa parfumul plantelor pe care le luăm în casă – inclusiv pentru a filtra aerul – să se răspândească ne-eclipsat, ne vor permite să simțim prospețimea aerului rece, când e ger, atunci când aerisim. Și vor lăsa așternuturile de pat să miroasă a bumbac proaspăt spălat. Poezie.

 

 

 

Pentru situațiile descrise mai sus, in care preferăm produsele fără miros, o soluție curată și pură este Săpunul de Castilia de la Dr. Bronner’s, Inodor. Desigur, pentru aceia dintre noi care vor să se răsfețe în miresme îmbietoare sau arome puternice si savuroase, Dr. Bronner’s a creat o gamă de săpunuri organice la care a folosit cele mai fine variante ale uleiurilor esențiale organice.

Curat, aromat, simplu, ecologic!