Dovezi pentru de ce dovlecelul este delicios

Dovlecel e un cuvânt adorabil. Nici zucchini nu sună altfel decât dulce! Simpatică este și gastronomia pe care acesta/aceștia o aprovizionează. De la ratatouille franțuzesc, până la dovlecel umplut românesc, trecând chiar prin pâine, brioșe sau tort 🙂

Leguma care este, botanic, fruct. Vegetala cunoscută nouă în un soi italienesc, dar la origini, americană. Rudă cu castravetele și pepenii. Dovlecelul, este pe punctul de a-și perfecționa minunăția arătându-și secretele de ingredient de mare farmec – gustativ și nutritiv – al bucătăriei mediteraneene. Cu usturoi, cu mentă și busuioc, cu feta sau ricotta, mozzarella și parmezan, cu sos din iaurt, miere și chimen, dovlecelul ia forme divine în rețete grecești, spaniole și italienești.

 

 

 

Pentru sănătate, dovlecelul constituie alternativă lejeră și fără gluten a pastelor – în lasagna sau, firicele subțiri, în zoodles (un soi de noodles/spaghetti). Și mai aduce, tuturor celor care îl consumă:

  • apă și fibre, excelente în digestie
  • multă vitamina A (40% din necesarul zilnic într-o cană de dovlecel gătit)
  • mangan (16%)
  • vitamina C (14%)
  • potasiu (13%)
  • magneziu (10%)
  • vitamina K (9%)
  • cupru (8%)
  • fosfor (7%)
  • vitamina B6 (7%)
  • antioxidanți (predominant în coajă).

Dovlecelul. Cum să nu-l iubești?