Avocado, obsesia justificată

 

Știi că un fruct este popular atunci când cel mai mare producător mondial exportă într-atât încât nu își mai permite să își satisfacă propriul consum. Știi că un fruct este cu adevărat popular atunci când exportul său către o singură piață valorează mai mult decât cel de petrol al țării în cauză. Și mai știi că un fruct este atât de incredibil de popular încât pare să fie o obsesie globală atunci când postările dedicate pe Instagram tind să atingă un uluitor nivel de 5 milioane.

 

Fructul este, desigur, avocado. Și, chiar dacă este verde, este adorat de mici și de mari, de japonezi și de mexicani, de gurmanzi și de oameni la dietă, de influenceri și de simpli înfometați și, mai presus de toate, de pofticioși și de industria produselor de îngrijire a pielii!

Căci onctuos, de o plenitudine a gustului cum rar se mai întâlnește în lumea vegetală și pur și simplu apetisant de-ți plouă în gură… crud, avocado ascunde, dincolo de profilul său delicios, un mic univers de beneficii.

Bogat în grăsimi mononesaturate, vitaminele A, C, D și E, potasiu, magneziu și lecitină, acesta, printre altele, întărește sănătatea cardiovasculară, sprijină sănătatea ochilor și, furnizând un nivel pronunțat de sațietate, limitează excesele alimentare și reduce pofta pentru gustări mai puțin sănătoase.

 

 

 

Iar pentru unghii, păr și piele se dovedește a fi un destoinic unt nutritiv și care favorizează menținerea unui bun nivel de hidratare. Cele mai evident remarcabile calități în materie de frumusețe sunt acțiunea antioxidantă – grație vitaminei E – și cea de stimulare a producerii de colagen – datorită conținutului de vitamina C.

 

 

Dr. Bronner’s ne oferă ce este mai bun din avocado în cele trei produse ale sale pentru îngrijirea buzelor și a pielii – balsamul de buze, loțiunea și balsamul magic de corp au texturi și proprietăți puternic influențate de doza substanțială de ulei de persea gratissima organic.
Organic și fair trade. Căci, ca în atâtea cazuri, avocado este un aliment/ingredient prețios, pretențios și care se cultivă cu mari costuri în termeni de consum de apă și, atunci când nu aparține unui proiect responsabil pentru mediu, oameni și comunitate, cu un semnificativ impact asupra ecosistemelor.

Tot costul de muncă și resurse este, în cazul unei culturi cu un astfel de nivel de cerere, multiplicat exponențial, cumva proporțional cu însemnătatea pe care o porție de avocado pe zi – în rețeta culinară și în cea cosmetică – o are în economia sănătății și frumuseții consumatorului.

Să celebrăm, așadar, biologia care a creat acest miraculos izvor de nutrienți și întreg lanțul de oameni și entități care ne aduc – cel mai probabil, din Mexic – avocado cultivat prietenos cu mediul.

Iar acum, că se lasă frigul, să ne bucurăm de luxuriantele soluțiile emoliente pe care cele 3 produse Dr. Bronner’s ni le oferă. Vom accesa un nivel optim de protecție în fața deshidratării și, cu puțină imaginație, ne vom transpune într-o dispoziție exotic-tropicală în orice zi de iarnă.

Viva avocado!