Aromoterapie în natură. A return to innocence

 

Vara poartă în sine multe minuni. Una dintre ele, dintre primele dar și dintre cele mai mari, este sezonul teiului. Indiferent când pică sau cât reușește să dureze, pentru unii dintre noi, mai sensibili la farmecele sale, înseamnă zile, sperăm săptămâni, de cap în nori. Nori de parfum. Ceea ce se creează este o conexiune reflexă și directă floare-creier. Iar ceea ce rezultă este extaz.

Acest mecanism om-natură via miros este unul puternic și primordial. După cum mirosul este unul dintre cele mai primitive simțuri. Și după cum întoarcerea în natură ne poate liniști hiperactivitatea de om civilizat și suprasolicitat.

 

 

Este, de fapt, și fundamentul unei practici de terapie naturală, în cel mai curat sens al cuvântului, dezvoltate în Japonia acum câteva zeci de ani. Shinrin yoku/forest bathing funcționează prin intermediul plimbărilor prin pădure sau oaze de natură – preferabil bogate în copaci – line, cu mindfulness și zero alte scopuri în afară de conectarea simțurilor la peisaj. Cel mai penetrant dintre efecte, care acționează independent chiar și de atenția sau performanța celui prezent acolo pentru a-i asimila oferta, îl are, iată, mirosul. Că este vorba despre petrichor – mirosul pământului de după ploaie -, despre terroir – amprenta unică a vieții în acea regiune –, despre efectele tonice ale abundenței de oxigen din pădure sau ale ionilor negativi prezenți lângă o cascadă sau – fără uleiuri esențiale – despre substanțele emanate de către ecosistemul vegetal, pădurea furnizează rezultate.

Copacii, coniferele eminamente, folosesc aceste ultime vehicule olfactive în scopuri diverse. Pentru a se apăra de tot soiul de maladii. Pentru a comunica între ei. Pentru polenizare. Cu nume științifice complicate dar clasificabile, pentru omul de rând, drept cea cu parfum de lămâie, cea cu parfum de pin, cea cu parfum de busuioc și cea cu parfum de rășină, substanțele volatile responsabile pentru cel mai potent dintre efectele benefice aduse organismului – fitoncide – declanșează reacții complexe. Fizic, psihic, emoțional.

Există indicii științifice că au un efect pozitiv, respectiv recalibrant asupra:

 • stării de spirit
 • somnului
 • tensiunii arteriale
 • ritmului și variabilității cardiace
 • sănătății celulare
 • imunității

Și, de asemenea, un efect de diminuare sau chiar neutralizant asupra:

 • oboselii și stării de confuzie
 • furiei și ostilității
 • stresului
 • tensiunii și anxietății
 • depresiei.

Cheia stă, și de această dată, în accesarea fântânii sănătății și echilibrului în mod constant. Natura & liniștea trebuie – în lipsa unui cuvânt alternativ deopotrivă ferm și non-agresiv – să fie incluse între coordonatele stilului de viață.
În ceea ce privește forest bathing, se pare că eliberarea de fitoncide își atinge apogeul atunci când temperatura gravitează în jurul valorii de 30 grade Celsius. Asta ar însemna că este tocmai momentul potrivit pentru a pune în mișcare schimbarea de lifestyle necesară 😉 Senzația că viața este… vie, un sentiment de claritate și retrezirea capacității de a simți calm, dar și uimire, sunt printre cele mai obișnuite efecte secundare.